středa 7. května 2014

Metabolismus, hormony a princip bazálního metabolismu (BMR)

Věřím, že tušíte, co je to metabolismus a jak přibližně funguje. Proč jsem se o něm rozhodla napsat článek? Každý člověk s nadváhou či obezitou si určitě minimálně jednou řekl "Nemůžu zhubnout, protože mám pomalý metabolismus." nebo "Mám to v genech.", ALE musíme si uvědomit, že genetika v tomto případě hraje spíš tu menší část z faktorů ovlivňujících naší váhu. Zde je taková malá a zajímavá citace z knihy od mé oblíbené americké trenérky Jillian Michaels: "Nejste odsouzeni k obezitě proto, že ji máte v genech. Nikdy jsem se nesetkala s člověkem, jemuž bych nemohla pomoct shodit. Lidé ale tuto teorii o selhání hubnutí přijímají. Geny jsou dynamické. To znamená, že je ovlivňujeme svým životním stylem."





Fakta ohledně metabolismu, genetiky a hormonů však nejsou žádnou jednoduchou záležitostí. A proto Vám chci nějak celý proces jednodušeji přiblížit, abyste ho lépe pochopili a Vaše úspěchy (v hubnutí či udržování zdravé váhy) byly tak lépe dosažitelné. :)

1) Co je to METABOLISMUS:
Zjednodušeně - metabolismus jsou biochemické přeměny látek doprovázené přeměnami energie. Zdrojem látek je POTRAVA, která je trávicím systémem trávena na živiny a střevní vrstvou se poté vstřebává do krve.

METABOLISMUS můžeme ještě funkčně rozdělit na: 
a) anabolismus - syntéza látek, energie se spotřebovává
b) katabolismus - štěpení látek, energie se uvolňuje

2) HORMONY:
Hormony zásadně ovlivňují náš metabolismus. Zdravé hormony = zdravý metabolismus! (A jak často připomínám - produkci hormonů ovlivňujeme HLAVNĚ naší životosprávou!) Tady jsou základní metabolické hormony:
- inzulin
- hormony štítné žlázy (TSH, T4, T3)
- estrogen a progesteron
- testosteron
- kortizol, noradrenalin, adrenalin
- leptin a ghrelin
- růstové hormony
atd.

*Achjo, o hormonech bych Vám mohla vykládat snad hodiny. Jenže by Vás to už pak silně nebavilo. :D Endokrinní systém byla jedna z otázek, kterou jsem si opravdu CHTĚLA vytáhnout u maturity. Nakonec jsem si ale vytáhla vylučovací systém. :)*

Už jsem ve svých článcích asi milionkrát (dobře, tak možná o trochu méně:)) psala o tom, že produkce našich hormonů záleží na tom, jaké jídlo jíme (jestli je nějak upravováno atd), jestli sportujeme, co dýcháme nebo jestli dostatečně spíme. Takže pokud máte stále pocit, že takové věci můžete podceňovat, rychle na to zapomeňte a začněte si je hlídat! Jinak Vás tělo "odmění" diabetem a dalšími !!civilizačními!! chorobami! A např. takový diabetes vážně žádná sranda není!!!

3) BAZÁLNÍ METABOLISMUS (BMR-Bazal Metabolic Rate)
Možná jste tento termín už slyšeli, ale nevěnovali mu takovou pozornost. PŘITOM toto je základní údaj, který potřebujete vědět, pokud chcete zdravě hubnout, vyvarovat se záludným jo-jo efektům či si váhu udržet (a nebo taky přibrat, že jo.. proč ne?:)).

Když si vypočítáte hodnotu Vašeho bazálního metabolismu, vyjde Vám číslo, které znamená MNOŽSTVÍ KALORIÍ, které tělo potřebuje pro uchování základních životních funkcí (tj, činnost orgánů, dýchání, trávení atd.). Jsou to zkrátka kalorie, které Vaše tělo spotřebuje samo a v klidu, i když nebudete vykonávat absolutně žádnou činnost.

BMR máme každý jiný, protože naše tělo je jinak staré, vysoké, jinak váží (čím více vážíte, tím vyšší BMR máte), má jiný poměr tuku a svalů (víc svalů-větší BMR, protože svaly spálí hodně kaloríí!)

Pod tuto hodnotu kalorií byste nikdy neměli jít. Pak totiž tělo opravdu strádá a metabolismus se ZPOMALÍ! Takovou chybu dělají tzv věční dietáři, kteří jedí málo a dávají tělu tak malinko energie, že se zpomalí metabolismus a všechny procesy v organismu. A když začnou jíst normálně, metabolismus to nezvládne a oni přiberou = jo-jo efekt.


4) AKTIVNÍ METABOLISMUS (AMR)
Aktivní metabolismus se skládá z hodnoty BMR zvýšené o tolik, kolik spotřebujete pomocí aktivity navíc (sport, normální chůze během dne, sledování TV atd.)

5) JAK A KDE SI VYPOČÍTÁTE SVŮJ BAZÁLNÍ METABOLISMUS
Určitě nejlepší volbou je, když si dojdete na jednorázovou konzultaci za profesionálním nutričním terapeutem, který používá speciální váhu, pomocí které zjistí Váši váhu, věk, poměr tuků, vody, svalů, metabolický věk a bazální metabolismus. Je to nejpřesnější a neindividuálnější způsob. Pokud se Vám ale nikam nechce chodit, tak vřele doporučuji tuhle internetovou stránku:  www.mte.cz
Kalorické hodnoty jídel si můžete najít na http://www.kaloricketabulky.cz/ :)

Příklad:
Můj bazální metabolismus je podle výpočtů 1528 kcal (6393 KJ), takže vím, že tolik energie do sebe prostě musím dostat, abych tak zajistila správnou funkci svého těla. Jelikož často sportuju, tak ve dnech, kdy sport vykonávám musím sníst logicky víc, protože tělo mnohem víc kalorií spálí.

6) JAK ZRYCHLIT METABOLISMUS
Zásady jsou to v podstatě jednoduché.
- nikdy nevynechávejte snídani. Do jedné hodiny po probuzení byste se měli najíst!
- pravidelně sportujte a posilujte. Svaly spalují mnohem více energie než tuky. 
- pijte dostatek vody.
- jezte kvalitní a neupravené potraviny bez přidaných chemikálií atd.
- mějte dostatek spánku, odpočinku a zbytečně se nestresujte.
- dávejte tělu tolik kalorií, kolik potřebuje!
- občas je dobré tělo "vyšokovat" změnou. Např. zařadit detox, sacharidovou vlnu nebo si dát nějaké "hříšné jídlo" za odměnu. :)

 
15 jídel, která nakopnou Váš metabolismus

Doufám, že Vám tento článek něco dal, A hlavně, že to bylo srozumitelně pojaté a napsané. :) Užívejte života! 
Vaše S xx



Žádné komentáře:

Okomentovat