úterý 4. února 2014

Jillian Michaels - MÝTUS: Nikdy nejezte před cvičením

Neustále se stávám svědkem toho, jak si naprostí laici na internetu radí, jak "správně" zhubnout. Nebo jak módní časopisy vymýšlí neskutečně absurdní diety. Tyhle rady jsou zdraví nebezpečný! Jenže nejhorší na tom je, že ti, co tomu nerozumí si tuhle radu vezmou k srdci s vědomím, že pro sebe dělají to nejlepší, co můžou. Pak se přesně stává to, že někdo během cvičení omdlí důsledkem hypoglykémie nebo nebudou takový výsledky, protože do cvičení nedáte tolik, kolik byste do něj dali, kdybyste se předem hezky a kvalitně najedli!!!! 

Proto jsem se rozhodla přeložit článek od trenérky a odbornice na hubnutí Jillian Michaels (Kdo to je?), která má dlouholeté zkušenosti a hlavně neuvěřitelné výsledky, co se v boji s obezitou týče. Ve stravování je hlavně rozumná a racionální! Navíc (čehož já si strašně cením) všechny informace, který vypustí má podložený vědeckými výzkumy. Proto se jejích rad bát nemusíte. :)



MÝTUS: NIKDY NEJEZTE PŘED CVIČENÍM

Toto je velký fitness mýtus, který je založený na tom, že cvičení na lačno vám pomůže spálit více tuku. Tento mýtus mezi lidmi koluje hodně, ale co říká věda?

PRAVDA: VŽDY PŘED CVIČENÍM NĚCO SNĚZTE, ABY MĚLO VAŠE TĚLO DOSTATEK ENERGIE PRO VÝKON BĚHEM CVIČENÍ 

Mýtus o tom, že naše tělo během cvičení více spaluje tuky, když je žaludek prázdný, je jedna velká lež! Hladověním před cvičením může být totiž pro naše tělo skutečně škodlivé!

Potřebujeme cukr, abychom mohli vydat energii. Vaše tělo potřebuje určité množství cukru, jako "pohonnou hmotu" při tréninku. Když tato hladina cukru v krvi není, tělo je nuceno využít energii ze svalů. Nedávná studie publikovaná v Strength and Conditioning Journal porovnala cyklisty, kteří se před svým tréninkem nenajedli s těmi, kteří se najedli. Konečné spalování tuků bylo u obou skupin stejné, ale u první skupiny, která se předem nenajedla byl zjištěn fakt, že 10% ze spálených kalorií pocházelo z bílkovin - včetně jejich vlastní svalové hmoty! Vy se snažíte svalovou hmotu budovat, ne se jí zbavovat! (moje poznámka: svaly jsou opravdu pro hubnutí velice důležité, protože spalují více energie než tuky!)

Vaše tělo potřebuje energii k výkonu při vysoké intenzitě. Jsem zastáncem myšlenky, že byste měli cvičit hlavně intenzivně a tak dlouho, jak můžete. Jde to ale bez energie? Nebo jinak - mohli byste řídit auto bez benzínu? Použijete svůj mobil bez nabíjení? No to ani náhodou! Takže pokud jste nic nejedli, vaše cvičení nebude tak intenzivní, jak by mohlo být. Cvičení na lačno vám způsobí akorát tak nízkou hladinu cukru. A kvůli tomu se vám pak bude točit hlava.

Zdravá lehká svačina bude stačit. Navrhuji vám něco sníst 45 min až hodinu před cvičením - budete mít víc energie cvičit intenzivněji, díky tomu spálíte víc kalorií a vytvarujete si svaly. Zaměřte se na něco s bílkovinami i sacharidy. Zde je pár nápadů:

  • proteinový shake
  • bílý jogurt s ovocem
  • banán
  • plátky jablka s mandlovým máslem (může být arašídové)

-- článek volně z originálu přeložila Silvie (Beauty By Silvie) --

Takže na závěr bych chtěla říct, že jsou určitě lidi, kterým cvičení na lačno vyhovuje. Neříkám, že je to dobře, ale pokud jim to nevadí, tak jim do toho nemám co kecat. :) Jenže si často neuvědomujeme, že máme každý individuální potřeby a co vyhovuje nám, nemusí vyhovovat ostatním. Každý jsme za sebe a za své zdraví zodpovědný! Proto se neřiďme rad módních časopisů nebo rad kamarádek. Pokud chcete zhubnout trvale a hlavně bezpečně (!) poraďte se s vystudovaným nutričním terapeutem. Tím nemám na mysli s "odborníkem", který si udělal online kurz na internetu! Zdraví máte zkrátka jen jedno, tak ho nedávejte do rukou jen tak někomu! :)))

Vaše Silvie






6 komentářů:

  1. Týo fajn blog, hned přidávám do pravidelné četby :P Mimochoem na lačno bych cvičit nedokázala ://

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak děkuji mockrát!!! Opravdu si toho moc vážím! :) Snažím se to tu pořád nějak vylepšovat a dodávat nový články, tak snad u čtení blogu zůstanete. :) Mám když tak také fb stránku www.facebook.com/bbsilvie :) Jinak kdyby jste měla nějaké nápady, co by Vás zajímalo, tak určitě dejte vědět.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Silvi, díky za článek, pěkné shrnutí - já si dávám každé ráno nalačno takový menší kruhový trénink cca 15 min na všechny partie...ale je to jen taková rychlovka, delší cvičení by mi už dělalo problém. Budu se těšit na další články, krásný den, Mirka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mirko, moc děkuji za pochvalu a doufám, že Vám můj blog bude i nadále přinášet nějaké nové informace. :) Jinak si myslím, že 15 minutový trénink nalačno tělu vůbec neublíží. Záleží jen a jen na Vás, jak se během cvičení cítíte. :)

      Vymazat
  4. Já se teda před cvičením většinou najím. Většinou si ale dám spíš jen něco lehkého nebo třeba nějaké smoothie. To mi přijde úplně ideální. Větší jídlo si dávám a ž po cvičení. Co si ještě před cvičením poměrně často dávám je energetický nápoj Lift Off. Ten je vážně super na takové to nakopnutí, když se mi do cvičení moc nechce. :D

    OdpovědětVymazat