pátek 7. února 2014

Jillian Michaels: Pravda o vašem pomalém metabolismu

Moji vážení čtenáři, 

po úspěchu s přeloženým článkem od Jillian Michaels "MÝTUS: Nikdy nejezte před cvičením" jsem se rozhodla, že přeložím další. :) Ten dnešní se bude týkat našeho metabolismu.


PRAVDA O VAŠEM POMALÉM METABOLISMU (volně přeložila Silvie - Beauty By Silvie)
Pravděpodobně znáte někoho, kdo může jíst všechno, ale i tak si svou váhu udrží. Nevím jak vy, ale já mezi tuto skupinu lidí nepatřím. Můj metabolismus mi to zkrátka nedovolí, ale já to tak nenechám a vy byste taky neměli. Takže proč je váš metabolismus pomalý a jak to změnit? Pravděpodobně za to budete vinit své špatné geny, na které je jednoduché to celé hodit. Geny jsou však pouze kousek obrazu. Jsou to hlavně rozhodnutí, která děláte každý den. Buďte rozumní a vezměte zodpovědnost do svých rukou.

Když hladovíte při jo-jo dietách, jíte průmyslově zpracované potraviny, obklopujete se toxiny, pracujete až do vyčerpání, všechno tohle ovlivňuje způsob, jakým náš metabolismus zpracovává jídla, spaluje kalorie a upravuje váhu. Chcete-li vědět, jak pracovat s naší biochemii v náš prospěch, musíte pochopit, proč a jak byly naše hormony poškozeny. Zde je několik způsobů, proč se tak stalo.

Příliš mnoho líných let. Jestli jste hodně dlouhou dobu seděli jen tak na gauči a nic nedělali, tak logicky nemůžete obviňovat svůj metabolismus, za to že je pomalý, když jste ho nikdy ani nevyužili.

Příliš mnoho nesprávných diet a jojo efektu. Namísto zdravého způsobu stravování jste radši drželi opakovaně drastické a nesmyslné diety, po kterých jste třeba i zhubli, ale hned jak jste se vrátili k normálnímu způsobu stravování, jste všechno rychle nabrali zpět.

Příliš mnoho průmyslově zpracovaných potravin. Vaše hormony jsou už tak poblázněné, že nedokážou poznat opravdové jídlo, protože dostává hlavně to zpracované.

Příliš mnoho pesticidů v potravinách. Někteří zemědělci požívají opravdu škodlivé pesticidy, proto je důležité u nějakých druhů ovoce a zeleniny vybírat ty bio.

Příliš mnoho toxinů v našem prostředí. Je více než 100 000 registrovaných syntetických chemických látek, které jsou využívány pro komerční použití. S 2000, které se přidají každý další rok. Ani si neuvědomujeme, že jsme vystaveni mnohým z nich.

Příliš noho špatných chyb. Snažíme se hodně zbavit všech škůdců kolem nás pomocí všech těch antibakteriálních prostředků. Ale to není pokaždé nutné. Naopak to škodí našemu imunitnímu systému, protože ho nijak "netrénujeme".

Příliš mnoho léčiv. Hodně z nás bere plno léků o kterých však ani nevíme, jak např. komunikují společně s dalšími věcmi. Např. bylinkami, vitamíny a jinými doplňky a léky na předpis. Všechno tohle může mít dopad na náš metabolismus. (moje poznámka: tohle je opravdu něco, co bychom si měli skutečně hodně hlídat! Už se mi několikrát stalo, že mi lékař předepsal něco, co jsem nemohla kvůli ostatním lékům brát a on to nevzal v potaz. Proto je vždy strašně důležité pořádně číst příbalový leták. A to i u vitamínů!!!)

Příliš mnoho cigaret. Pokud patříte mezi ty, kteří ignorují všechna ta strašidelná varování a škodlivých dopadech kouření, před kterými lékaři varují, měli by jste vědět, že kouření ovlivňuje žlázy s vnitřní sekrecí, které hormony produkují. (moje poznámka: kouření je prostě zlo! Už jsem o souvislosti kouření a hubnutí také psala článek, který najdete TADY )

Vím, že dnešní doba tomu všemu špatnému napomáhá. Ale musíte si uvědomit, že s tím skutečně něco udělat můžete. Váš metabolismus a hormony můžou zase začít pracovat normálně! Stačí změnit tyhle špatné návyky a vytvořit si zdravé prostředí, zdravý domov a stravovat se zdravými jídly. Pak najdete rovnováhu a hubnutí půjde mnohem lépe.



Jillian má zase pravdu. Jako vždy. Proto jí tak milujeme, že? :) Tento článek vám hezky umožní popřemýšlet na svým životním stylem a opravdu si určit priority, kterými bychom se měli řídit. Myslím, že je pro začátek dobré začít omezit hlavně průmyslově zpracované potraviny, které nám opravdu ubližují. Ne jen nám, ale i našim dětem. Hodně jogurtů obsahuje např. látky podporující hyperaktivitu u dětí atd. Neříkám, že si musíte začít kupovat drahé kozí jogurty a chodit pouze do zdravé výživy. Ale zkuste vyměnit např. ovocný jogurt plný éček a umělých sladidel za bílý a přidat si do něj kvalitní marmeládu nebo ovoce. :) Jsou to takové malé kroky, které nikomu neublíží, ale právě naopak, aniž byste museli přinášet velkou oběť. Když se nad tím zamyslíte, cesta ke zdravému a rychlému metabolismu není vůbec složitá. :))

Hmmm! Co takhle dát si například celozrnné pečivo s arašídovým máslem a jahodami či banánem? To je super zdravá kombinace! :))

Dále DOPORUČUJI: 
- Článek, o tom, proč je kvalitní strava důležitá pro naši krásu najdete TADY:) .
- Recept na zdravou svačinu - Cottage sýr s ovocem najdete ZDE .
- A pokud pořádáte oslavu a nechcete svým hostům nabízet jenom brambůrky či tučné dorty, můžete se inspirovat TADY.
- Podceňujete spánek? To určitě nedělejte! Proč si přečtete na tomto ODKAZU.

Mějte krásný víkend,

Vaše Silvie

Žádné komentáře:

Okomentovat