Banánový chléb je určitě velkým hitem! Na internetu najdete obrovské množství různých receptů, které nabízí různé varianty např. nízkokalorický, s tukem, bez tuku, bez vajec, s vejci, s lesními plody atd. Já jsem si svůj chléb udělala podle receptu na mé oblíbené stránce POPSUGAR (článek o stránce TADY). Tento recept sliboval málo kalorií a vlastně žádný tuk (jasná volba pro všechny ženy:D). Navíc obsahuje nejen banány, ale také jablka, která mám opravdu moc ráda.
RECEPT:
2 zralé banány
1 jablko
1/2 hrnku jablečného pyré (postup výroby popsaný níž)
1 3/4 mouky (nejlépe celozrnné, ale já použila normální)
1/2 hrnku cukru (já použila třtinový, ale použila jsem jen 1/4 hrnku, protože nemám ráda moc přeslazená jídla. I tak je chléb sladký.)
1 lžička jedlé sody
1 lžička soli
1 lžička skořice
1 lžíce rozemletých oříšků (můžete vynechat)
POSTUP:
Jablečné pyré: Nejdřív si vyrobte domácí jablečné pyré. Je to strašně jednoduchá záležitost. Potřebujete 1 jablko bez slupky, které nakrájíte na tenké plátky a vložíte do hrnce. Zalijete vodou tak, aby se v ní jablka netopila, ale spíš tak nějak namáčela. :D Je lepší případně vodu dolévat během vaření. :) Jablka přiveďte k varu a občas promíchejte. Cca po 15 minutách jablka změknou a zezlátnou. Měla by být dostatečně měkká, abyste z nich mohli jednoduše udělat pyré pomocí vidličky.
Těsto: V míse rozmačkejte vidličkou oba banány a následně přidejte další ingredience: jablko nakrájené na kostičky, mouku, cukr, jablečné pyré, jednou sodu, sůl a skořici.
Všechno dohromady zamíchejte vařečkou. A teď si možná budete říkat to, co jsem si říkala já. Že je těsto strašně tuhé. A proto jsem přilila trochu mléka, aby bylo se s ním o trochu lépe pracovalo a tolik nelepilo. Myslím, že jsem dohromady použila asi jeden malý hrneček mléka. Nakonec těsto přelijte (i když tohle těsto moc neteče:D) do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Já jsem bohužel musela použít klasickou formu na bábovku, protože jinou nemáme. :D
Chléb pečte po dobu 45-60 min. při 180°C. Po 45 minutách píchněte do těsta vidličkou, abyste viděli, zda už je nebo není hotové. Mn se pekl docela dost dlouho.
Každopádně i tady můžete propustit uzdu své fantazie a přidat cokoliv navíc. Např. kousky tmavé a bílé čokolády, nastrouhaný kokos atd atd. :))
A tady jsou fotky (krok za krokem) z přípravy chlebu (bábovky:)).
Podávat můžete např. s jogurtem, zmrzlinou nebo horkým kakaem .. :)
Dobrou chuť! Vaše S. xx
I baked a banana bread. And I was really surprised how delicious it is. Here is my vegan and low-fat recipe.
INGREDIENTS:
2 ripe bananas
1 apple (peeled)
1/2 cup sugar (it can be less)
1 3/4 cups flour
1/2 cup applesauce (I made it from 1 apple)
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon salt
1 tablespoon chopped walnuts (it's optional)
Homemade APPLESAUCE:
It's very easy! 1 peeled and sliced apple, a little water and cinnamon. Bring to a simmer and stir for 20 minutes and then mash with a fork.
In a bowl mash the bananas with a fork and then add another ingredients. I added a little milk because a dough was stiff. Pour it into a baking pan.
Preheat oven to 180°C (about 350°F) and bake for 45-60 min.
Enjoy it! S.
INGREDIENTS:
2 ripe bananas
1 apple (peeled)
1/2 cup sugar (it can be less)
1 3/4 cups flour
1/2 cup applesauce (I made it from 1 apple)
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon salt
1 tablespoon chopped walnuts (it's optional)
Homemade APPLESAUCE:
It's very easy! 1 peeled and sliced apple, a little water and cinnamon. Bring to a simmer and stir for 20 minutes and then mash with a fork.
In a bowl mash the bananas with a fork and then add another ingredients. I added a little milk because a dough was stiff. Pour it into a baking pan.
Preheat oven to 180°C (about 350°F) and bake for 45-60 min.
Enjoy it! S.
No ten se ti povedl :)) Vypadá tak mazlavě a to mám ráda :P
OdpovědětVymazatDěkuji! :) Dnes jsem měla poslední kousek a překvapilo mě, že je pořád stejně dobrý i třetí den. A vážně je mazlavý, taky to mám strašně ráda. :D Hodně dělají i ty kousky jablka.
Vymazat