pátek 28. března 2014

Detoxikace (očista organismu)

Začalo nám JARO! :) A proto jsem se rozhodla napsat první jarní článek o něčem, co k jaru určitě patří - o DETOXIKACI organismu. Určitě jste si jako já všimli, že o očistě těla se teď píše a mluví snad všude. V časopisech, na internetu, v televizi... Možná patříte mezi lidi, mezi které jsem se dřív řadila i já. Mezi ty, kteří něco takového sabotují a nebo prostě nevěří, že to může pomoct a vidí pod tím nějako tvrdou dietu skládající se z pití vody s pepřem a pojídáním salátu. Jenže tak to není! :) Detoxikace je důležitá a velice prospěšná! Jaro je pro ní nejvhodnějším obdobím, protože je Vaše tělo po zimě zanesené, unavené, možná i nemocné. 



Co je to DETOXIKACE?
Detoxikace znamená odstraňování všech jedů nebo škodlivin z Vašeho těla. Tyhle špatné látky jsou uložené např. ve střevech, v buňkách a mezibuněčném prostoru. Mnoho studií prokázalo, že se lidé cítí mnohem unavenější a nemocnější než dříve. Protože hlavně v této době naše tělo neustále zanášíme látkami, které pro tělo nejsou přirozené a často dokonce jedovaté. Jedná se např. o nadbytek kofeinu ve Vaší kávě, špatné potraviny ve fast foodech, alkohol, nebo okolní prostředí jako jsou plyny, výpary atd.



"Podstatná část škodlivin se do organismu dostává z běžných, průmyslově zpracovaných potravin!" 
Jak poznám, že potřebuji DETOXIKACI?
- cítíte se často unavení
- chybí vám životní energie
- býváte často nemocní
- máte problémy se zažíváním (např. zácpa)        
- štěpí a lámou se vám nehty
- vypadávají vám vlasy
- najednou trpíte hodně na akné a jiné problémy s kůži
- máte problémy s otékáním těla

Jak vypadá JÍDELNÍČEK při detoxikaci?
Ještě jednou bych ráda zopakovala, že detoxikace není o tom, že byste měli pít pouze krátkou dobu nějaké zeleninové šťávy a vodu. Tím zkrátka nelze odstranit toxiny, kterými je Vaše tělo zanesené roky. Jako v hubnutí jde o celkovou změnu životního stylu a stravování. Vykašlete se na průmyslově zpracované potraviny a potraviny s prázdnými kaloriemi (nic Vašemu tělu nedají) jako bílé rohlíky, uzeniny, bílé těstoviny, sladké pečivo, hranolky, hamburgery (fůůůj!).. Mohla bych dlooouze pokračovat. :D

Nicméně i malé změny jsou rozhodně prospěšné. Např. si můžete udělat týden naprosto bez alkoholu či kávy, koupit si bílý jogurt a dát si do něj ovoce místo ovocného (hodně přislazovaného) smetanového jogurtu. Dále jsou tu i potraviny, které působí detoxikačně. Pojďme si je představit. :)

Které POTRAVINY působí detoxikačně?
Některé potraviny dokáží celý proces podpořit a navázat na sebe toxiny z těla. Patří mezi ně např.:

  • avokádo
  • artyčoky
  • kiwi
  • červená řepa (momentálně velký hit:))
  • jablka
  • česnek
  • mořské řasy (dejte si sushi:))      
  • řeřicha
  • švestky
  • bukvovitá zelenina (zelí, špenát, kapusta, brokolice, květák)
  • chřest (námi velice podceňovaná potravina)
  • vojtěška
  • otruby (koupíte ve zdravé výživě, můžete si je dát místo vloček na snídani)
  • banány


chřest
červená řepa

10 jídel, která vaše tělo detoxikují


"Samozřejmě NEZAPOMEŇTE dodržovat PITNÝ REŽIM!!!!"
Očistu organismu skvěle podpoříte i pravidelným cvičením. Dělejte to, co Vás opravdu baví a naplňuje. Hodí se např. jóga, která Vám pomůže s dýcháním a stresem.

Využijte sílu bylinek a bylinných čajů.

Zaměřte se na potraviny a doplňky stravy, které obsahují probiotické bakterie. Kupte si kvalitní jogurty jako jsou např. Hollandia.



Snad Vám tento článek něco dal. :)) Mějte krásný víkend!
xx Vaše Silvie




1 komentář:

  1. Já si čistím tělo jednou za rok na jaře. Vařím si čtrnáct dní kopřivový čaj :-) . Celý rok se ale snažím jíst vyváženou stravu, hodně ovoce a zeleniny, tak snad nemám tělo nějak hodně zanesené :-) . Na vaření také používám olivový olej . Jídlo mi s ním chutná mnohem víc než s obyčejným slunečnicovým, nebo řepkovým olejem.

    OdpovědětVymazat