pondělí 2. prosince 2013

Nepodceňujte spánek!

SPÁNEK JE DŮLEŽITÝ!!! Je to něco, bez čeho se v životě obejít zkrátka nemůžeme, ale přitom ho spousta lidí podceňuje. Proč o něm vůbec píšu? Tento blog je všeobecně o kráse. A já si tvrdě stojím za názorem, že naše krása se odráží od fyzického zdraví a duševní spokojenosti. Spánek je jedním z důvodů, proč se cítíme (mimo jiné) odpočatě, máme dobrou náladu a naše kůže vypadá mladě. :)




Pro začátek Vám chci dát pár úplně základních informací o spánku. Myslím, že to všichni tak nějak znáte, ale opakováním  se člověk učí. :)

- Během spánku se snižují funkce některých smyslů
- Zpomalí se dýchání a tělesná teplota se sníží
- Spánek se rozděluje na 2 fáze : REM fáze a NREM fáze

a) REM fáze (rapid eye movement)
REM spánek je ovlivňován zadní částí mozku (Varolův most). V této fázi dochází k rychlému pohybu očí a je známá jako fáze, kdy se nám zdají sny a slouží hlavně jako duševní relaxace. Naše psychika prožívá tzv. restart.

b) NREM fáze (non-rapid eye movement)
Tato druhá fáze se dělí na další čtyři stádia podle toho, jak hluboko spíte. Tělo vyrovnává úbytky sil. A na rozdíl od REM spánku zde dochází k relaxaci svalů.

Tyto jednotlivé fáze se během celého spánku pravidelně střídají. A obecně platí, že zatímco se délka REM fáze prodlužuje, tak druhá NREM fáze se zkracuje. Průběh tohoto cyklu se ale věkem mění. Např. u novorozence tvoří REM 50% celkového spánku.

Ráda bych se také zmínila o studii, která zkoumala dvě skupiny lidí. První skupina jsou lidi, kteří vstávají brzy ("ranní ptáčata") a druhá skupina zastupuje ty, kteří si rádi vyspávají až do dopoledních hodin a aktivní jsou hlavně odpoledne a večer. Zjistilo se to, že skupina "ranních ptáčat" je aktivnější, protože se v ranních hodinách zvyšuje tělesná teplota a produkce hormonů (tím i celá aktivita). Dlouhý spánek naopak způsobí útlum metabolických procesů. Takže je člověk po probuzení otupělý.

Spánek je mou drogou, postel je mým dealerem a můj budík je policie.

Proč je spánek důležitý pro krásu?
Kvalitní a plný spánek je základní nutností pro zdravou rovnováhu hormonů! Člověk by měl spát více než 8-9 hodin denně. U lidí, kteří spí méně než 7 hodin je větší riziko diabetu, onemocnění srdce, mrtvice, rakoviny, deprese a také přibírání na váze!

Zkrácený spánek způsobuje snížení hladiny leptinu (hormony sytosti). Navíc jste někdy možná slyšeli o růstovém hormonu (STH). Ráda bych upozornila na fakt, že přibližně 70% somatotropinu je produkováno na začátku spánku! Tento hormon:
- zvyšuje svalovou hmotu (podporuje vstřebávání aminokyselin a jejich zabudování do svalů)
- má vliv na játra a ledviny
- hraje velkou roli při růstu kostí
- posiluje imunitní systém
- podporuje tělo ke spalování tuku

Tento hormon je tedy tělu strašně moc prospěšný. Největší příčinou jeho nerovnováhy je právě nedostatek spánku! Dalším ze způsobů, kterým si rovnováhu somatotropinu narušujeme je, když člověk konzumuje příliš nekvalitních uhlohydrátů, vysoká hladina inzulinu a krevního tlaku. Mezi příznaky nedostatku tohoto hormonu patří např. obecné známky stárnutí jako je pokles kostní hmoty, energie a síly.


CVIČTE! Během intenzivního cvičení růstový hormon povzbuzuje tělo ke spalování tuků, ale navíc udržuje hladinu glukózy v normálu, takže máme pak více energie na další cvičení. :)



Byla bych strašně ráda, kdybych Vám tenhle článek pomohl dostat pojem "zdravý životní styl" ještě na vyšší level důležitosti. :o) Pokud  jste ve fázi, kdy se snažíte hubnout nebo zlepšit svůj postoj k životu a zdraví, je důležité, abyste měli tu správnou motivaci. Abych pravdu řekla, nejsem zastáncem toho říkat si jako motivaci "Chci být zdravý/á", protože to je podle mě dost obecné a už bohužel taková fráze a někdo jí ani nebere moc vážně. Naopak zastáncem jsem toho, abychom si své cíle přesně specifikovali. Např: "Zhubnu, protože nechci umřít ve 40 letech na infarkt!" nebo "Nedopustím, abych onemocněla diabetem!" Když si dáte přesné cíle, Vaše motivace se hned zvýší! Vážně hodnotu svého zdraví nepodceňujme a dělejme maximum proto, abychom měli dlouhý a zdravý život! :)

Vaše Silvie 

Žádné komentáře:

Okomentovat